Mannen bijeenkomsten

De vraag ‘geloven mannen anders’ heeft mij op een spoor gezet waarin ik meen dat mannen inderdaad op een andere wijze hun geloof beleven en vormgeven als vrouwen. En ook wel deels afwijkend van wat we in de kerk gewoon zijn.

Wat typeert mannen in hun geloof? (algemeen gesproken, het geldt natuurlijk niet voor iedereen)

• Mannen hebben minder behoefte om uitgebreid te praten over geloven, wat het met hen doet, wat het voor hen betekent. Een goed gesprek is prima, maar het kan korter, bondiger. We delen meer wat ons beweegt door mede-te-delen. Een beetje ruw gezegd: vrouwen gaan tot in detail de zaak uitpluizen. Mannen zoeken het liever zelf uit en melden dat.
  • Geloven is voor mannen niet alleen praten en denken. Het is ook doen. Samen de handen uit de mouwen: de boeken voor de Barbaramarkt naar beneden sjouwen, de dakgoten schoonmaken, etc. Kortom samen die kerk en de gemeenschap overeind houden. Samen dingen doen is ook gemeenschap.
  • Mannen houden van relativering, humor. Het plezier samen is wezenlijk.
  • Mannen houden ook van concrete inhoud, als er wat te leren valt of te discussiëren om zo je denkbeelden te toetsen en te scherpen.
  • Als wat er wordt gezegd of gedaan en het raakt je niet, laten mannen het snel links liggen. Ze maken zich niet druk maar zoeken ergens anders hun heil.
  • Mannen houden van een uitdaging, wat concurrentie, strijd of spel, mag er wel bij.
  • Mannen houden van een biertje en een hap er bij.

Met deze uitganspunten heb ik een aantal programma’s uitgewerkt speciaal gericht op mannen.

Het eerste programma staat gepland op 26 oktober.

Voor meer informatie klik hier: Zondagskind