Dienst 1 februari 2015

10.00 uur Dienst in de gereformeerde kerk

De voorganger van deze dienst is mevr. ds. M.W. van Hal
De organist van deze dienst is mevr. J. Stukker
De collecte in deze dienst is bestemd voor Kerkrentmeesterbeheer en Werelddiaconaat

Het is deze maand de maand van de spiritualiteit. Ik zal er deze dienst aandacht aan schenken. Thema: ‘Gelukkig lichaam, lief lijf.’

Gelukkig lichaam, lief lijf

‘De maand van de spiritualiteit’ wordt ook dit jaar weer gehouden van 8 januari tot 8 februari. Dit fenomeen bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO, dagblad Trouwen Uitgeverij Ten Have. En voor aankomend jaar sluit ook NCRV zich aan. Er is tegenwoordig van alles te vinden op de spirituele markt. We leven in een tijd van zwevende gelovigen, van Happinezz-spiritualiteit, mindfulness, boeddhisme, levenskunstfilosofie, het kán niet op. Het kan een hele kunst zijn om het kaf van het koren te scheiden. De kerk houdt zich nog van verre, over het algemeen gesproken, als het om dit soort spiritualiteit gaat. Toch kunnen we er niet omheen dat heel veel mensen hun heil zoeken buiten de kerk in allerlei vormen van spiritualiteit. Zeggen dat dat niet mag of niet goed is, heeft geen zin en is ook niet waar, denk ik. Daarom lijkt het me goed om ook als kerken mee te doen met deze maand van de spiritualiteit en daarin ons eigen geluid te laten horen. Al zal dat geluid ook heel divers zijn. Dit jaar is het thema: ‘Gelukkig, lichaam, lief lijf’. De actrice Isa Hoes heeft er het essay ‘Kompas’ over geschreven. Lang was in het christendom het lichaam niet belangrijk, het ging om de geest, de ziel. Tegenwoordig lijkt het te zijn omgedraaid: alles draait om mooi zijn, sexy zijn, gezond zijn, jong blijven. De plastische chirurgie en de sportscholen varen er wel bij. De meeste vrouwen schijnen ontevreden te zijn over hun lijf. Dus hoe krijgen we ons gelukkige lichaam, ons lieve lijf terug? En hoe vinden we de balans tussen positieve aandacht schenken aan je lichaam (wat nodig is en goed!) maar die ook weer niet doorslaat, én aan je ziel, die ook voeding nodig heeft.

Het merk Dove deed een poging om het schoonheidsideaal door te prikken en zette ‘echte’, volslanke modellen in, in plaats van de gebruikelijke graatmagere. De reclamemaker legt uit: “Met Dove willen we de kijk op schoonheid verbreden in de ruimste zin van het woord. Volgens ons is schoonheid niet te vangen in het perfecte huidje, het perfecte maatje en de perfecte lange stelten. Nee, schoonheid komt in vele kleuren, maten en leeftijden.” De boodschap van Dove is dus dat je je goed mag voelen, ook als je wat dikker of ouder bent, of sproeten hebt. Een goede zet van Dove! Er is ook een filmpje van Dove, waarin een tekenaar eerst een vrouw tekent zoals ze zichzelf beschrijft (zonder haar te zien) en daarna haar tekent zoals een vriendin haar beschrijft. Het verschil is groot!

In de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ uit 2007 stelde Sunny Bergman dit schoonheidsideaal ook al aan de kaak.

In de bijbel is men trouwens niet vies van schoonheidsbehandelingen! In het boek Esther wordt gesproken over een schoonheidsbehandeling, waarbij Esther 6 maanden werd behandeld met mirre-olie en daarna zes maanden met balsem en andere schoonheidsmiddelen! Voorwaar, niet gering, een jaar lang vertoeven in de schoonheidssalon! En gelukkig hebben we ook het boekje Hooglied in de bijbel. Maar in Matth. staat  je geen zorgen te maken over je lichaam, over wat je zult eten en waarmee je je moet kleden, want is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding? Beide kanten zijn waar, denk ik. Kortom, er is genoeg over te zeggen en om over na te denken, en ook om te laten zien!, in de dienst van 1 februari. Welkom!