Liturgisch bloemstuk 17 februari 2013

 

Samuël 16, thema: gezalfde herder

De schikking bestaat uit een weg van lavastenen. De weg verbeeldt de tocht die koning David en Jezus gaan als de koningen naar Gods hart. De weg van David is geen geplaveide weg, maar een weg vol struikelblokken. Op de puinhoop van het koningschap van Saul moet hij het rechtvaardige koningschap handen en voeten zien te geven en daarbij laat David zijn verbinding met de Eeuwige niet los. De kroon verwijst naar dit koningschap. De paarse bloemen en het waxinelichtje geven uitdrukking aan de weg van David en Jezus, die naar nieuw leven leiden. Paars is de kleur die hoort bij de 40 dagentijd. De hoorn verwijst naar de zalving van David als koning van recht en vrede. Licht dat leven geeft aan mens en wereld. Stem die roept: doe recht aan wie lijden en niet leven. Kracht die uitzicht geeft aan wie niet gezien worden. Gij die genoemd wordt Vuur van verlangen naar recht en vrede. Licht en Liefde dat wij worden mens – medemens – naaste.